Cel mai mare furnizor de gaze din România, E.ON, va fi cumpărat de MVM Group, o companie deținută și controlată de Guvernul Ungariei, condus de Viktor Orban. Maghiarii vor să cumpere 68% din acțiunile pe care compania germană E.ON le are la E.ON Energie România și 98% din acțiunile companiei la E.ON Asist Complet.
E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și electricitate din România, cu un portofoliu de circa 3,4 milioane clienți. Tranzacția nu se referă la Delgaz, parte a Grupului E.ON, operator de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale din România, deservind 3,6 milioane de clienți.
,,Dacă această tranzacție va fi definitivată, grupul maghiar va avea acces la gazele extrase din România, inclusiv cele din Marea Neagră, dar, în același timp, va putea vinde pe piața din România gaz rusesc, pe care-l importă acum prin Serbia și Ucraina”, notează site-ul Europa Liberă.
Anunțul tranzacției dintre MVM și E.ON a fost făcut în cursul zilei de luni, iar Ministerul Energiei a anunțat că „a luat act de decizie”. „Deși componenta de furnizare nu include elemente de infrastructură critică, statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru evaluarea strictă a acestei posibile tranzacții”, se menționează în comunicatul Ministerului Energiei, citat de Europa Liberă.
Părțile au convenit să nu dezvăluie valoarea tranzacției, dar aceasta se ridică la circa 205-210 milioane de euro, conform informațiilor Economedia. Tranzacția este preconizată să se încheie în prima jumătate a anului 2025.
„Avem un singur obiectiv: protejarea interesului național. Dincolo de analiza legată de concurență, vom verifica și toate elementele care privesc siguranța energetică și respectarea principiilor fundamentale de protecție a infrastructurii critice și a pieței interne de energie”, a precizat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Sunt necesare și vor fi realizate evaluări detaliate și riguroase în cadrul Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe, pentru a ne asigura că orice tranzacție respectă interesele economice și de securitate ale României”, se mai arată în comunicat. Cu alte cuvinte, scrie Europa Liberă, statul român e îngrijorat de legăturile pe care le-ar putea avea compania cu state nu tocmai prietene cu Uniunea Europeană, cum ar fi Rusia și China, țări cu care compania maghiară are conexiuni puternice.
„Viktor Orban, prin toate acțiunile sale, rămâne calul troian al Kremlinului în UE, trebuie să ne gândim cu multă atenție dacă să permitem accesul MVM într-un domeniu sensibil precum furnizarea și distribuția de energie în România, în condițiile în care acea energie poate fi controlată de la Kremlin”, a declarat pentru site-ul citat Otilia Nuțu, expertă în energie.
Ungaria este una dintre țările europene cu cea mai mare dependență de gaz natural rusesc – aproximativ 85% din consumul intern provine din Rusia. În 2021, Budapesta a semnat un acord pe 15 ani cu Gazprom pentru furnizarea a 4,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual. După invazia din Ucraina, din 2022, țările europene și-au redus semnificativ importurile de gaz din Rusia, dar Ungaria a continuat să colaboreze cu Gazprom.
În Ungaria, MVM controlează aproape toată piața de furnizare și distribuție a gazelor naturale și energiei electrice, fiind o companie strategică. MVM a cumpărat în ultimul deceniu mai multe afaceri în domeniu, inclusiv operațiunile companiei germane E.ON din Ungaria. La fel ca guvernul Orban, MVM are o relație extrem de apropiată cu Rusia. În decembrie 2023, Grupul MVM avea 120 de companii subsidiare. Acestea funcționau în peste 20 de țări, inclusiv România, aveau peste 19.000 de angajați și un portofoliu de peste 11 milioane de clienți. În 2023, compania a avut profit operațional de peste 1,57 miliarde de euro.
Ultimii ani au adus câteva exit-uri majore din piața de furnizare de energie din România: italienii de la Enel au vândut toate afacerile din România către grecii de la PPC, iar cehii de la CEZ au vândut furnizarea din România către fondul australian Macquarie, iar ulterior compania a fost achiziționată de Premier Energy.