Începe maratonul alegerilor din SUA: peste 240 de milioane americanii sunt chemați la urne pentru a-și alege viitorul președinte – republicanul Donald Trump sau democrata Kamala Harris, care poate deveni prima femeie aleasă să dețină cea mai importantă funcție din SUA. Alegerile, urmărite de întreaga lume, sunt extrem de strânse, arată sondajele. Niciunul dintre cei doi candidați nu este cotizat cu vreun avans, ci merg umăr la umăr.
Prima secție de votare din SUA s-a deschis la miezul nopții, ora locală. Este într-o localitate minusculă, din New Hampshire, stat cu doar 4 electori. Iar la secția de votare sunt înregistrați doar șase alegători. Trei dintre aceștia au votat pentru republicanul Donald Trump, iar ceilalți trei, pentru democrata Kamala Harris.
Știrea inițială: „E tensiune mare aici, la Washington și nu doar aici, pentru că americanii votează în număr record. Indiferent de rezultat, prezența la vot va fi istorică: 75 de milioane de americani au votat în avans sau au votat prin corespondență. 200 de milioane sunt așteptați la urne astăzi. Evident, nu vor vota toți, dar toate indiciile ne duc cu gândul la o prezență record. Asta înseamnă ca americanii sunt interesați de ce se va întâmpla cu destinul țării și destinul lor, pentru următorii ani”, transmit jurnaliștii Digi24 din capitala Statelor Unite.
Pentru a câștiga electorii unui stat, candidatul trebuie să câștige majoritatea voturilor din acel stat. Acest sistem înseamnă că un candidat poate câştiga cursa pentru Casa Albă fără a avea cel mai mare număr total de voturi la nivel naţional.
Cel mai recent acest lucru s-a întâmplat în 2016, când Donald Trump a fost ales preşedinte al SUA, deşi contracandidata sa, democrata Hillary Clinton, câştigase votul popular cu o marjă de două procente faţă de el.
Unde este decisă lupta pentru Casa Albă
La fiecare scrutin, rezultele dintr-un anumit stat sunt cunoscute încă dinainte. Mai exact, sunt câștigate istoric fie de democrați, fie de republicani. De exemplu, California este mereu colorată în culoarea albastră a democraților, în timp ce Texas este cunoscut drept un stat roșu – culoarea republicanilor.
Din statele susceptibile a fi câştigate în avans, potrivit site-ului de specialitate FiveThirtyEight, un agregator al principalelor sondaje, Kamala Harris poate conta pe 183 de electori siguri şi 44 de electori probabili, faţă de 122 şi, respectiv, 95 pentru Donald Trump. În ambele cazuri, cei 270 de electori necesari pentru a câştiga nu sunt acolo.
Sursa: Digi24.ro