Acasă Actualitate ACUM. Candidatura la prezidențiale a Dianei Iovanovici Șoșoacă, respinsă la CCR

ACUM. Candidatura la prezidențiale a Dianei Iovanovici Șoșoacă, respinsă la CCR

2427
Pub

Curtea Constitutionala a respins, sambata, candidatura la Presedintia Romaniei a Dianei Sosoaca.

 

CMF 11240017
recomandarea noastra

Doua contestatii au fost depuse pe numele Dianei Iovanovici-Sosoaca. Conform surselor, CCR a anulat decizia BEC de inregistrare a candidaturii lui Sosoaca. Decizia CCR nu poate fi contestata, prin urmare Sosoaca a fost eliminata definitiv din cursa pentru Presedintia Romaniei.

Aceasta este acuzată de fals și uz de fals cu privire la listele cu semnături depuse la Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerile parlamentare și prezidențiale, inclusiv cele care provin din diaspora.

Șoșoacă este acuzată de mai mulți foști lideri de filiale ai partidului că SOS s-ar afla în afara legii încă dinainte de alegerile din iunie 2024, iar acuzațiile merg până la fals și uz de fals cu privire la listele cu semnături depuse la Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerile parlamentare și prezidențiale, inclusiv cele care provin din diaspora.

 

Reacția lui Soșoacă

„Este inacceptabil, in condițiile in care nici măcar nu am fost citată. Este imposibil așa ceva. Nu știu nici măcar cum arată contestația, s-au incălcat grav drepturile procesuale.

Solicit romanilor sa iesiti in strada, asa ceva este inacceptabil. Evreii au actionat impotriva Romaniei. Ii acuz pe evrei de implicare in procesul constitutional, nu se poate asa ceva”, a declarat Sosoaca.

Ea se afla live intr-o emisiune online a lui Lazarus, de unde a plecat imediat dupa ce a aflat vestea legata de decizia CCR.

Judecatorii Curtii Constitutionale au dezbatut sambata, incepand cu ora 17,00, mai multe contestatii cu privire la candidaturile lui Nicolae Ciuca, Mircea Geoana, Ludovic Orban, Kelemen Hunor si Dianei Iovanovici-Sosoaca pentru functia de presedinte al Romaniei.

Conform dispozitiilor art. 146 lit. f) din Constitutie si art. 37 si art. 38 din Legea nr. 47/1992, Curtea Constitutionala are atributia de a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea presedintelui Romaniei si confirmarea rezultatelor sufragiului.

De asemenea, Curtea Constitutionala solutioneaza contestatiile cu privire la inregistrarea sau neinregistrarea candidaturii la functia de presedinte.

Persoanele care se pot adresa Curtii in acest sens sunt candidatii, partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantele politice, aliantele electorale si alegatorii.

Contestatia se depune la sediul CCR si vizeaza, in concret, decizia prin care Biroul Electoral Central a admis sau a respins inregistrarea candidaturii sau a semnelor electorale.

 

Ads-b