Cum au acţionat hoţii
Cei patru indivizi au găsit o breşă în sistemul de garanţie-returnare al unui lanţ de supermarketuri şi au profitat de erorare timp de trei luni. Bonurile cu acelaşi cod nu erau detectate la casele de marcat din supermarketuri, asa că le-au falsificat.
Anchetatorii spun că au multiplicat bonuri originale pe hârtie similară. Valoarea unui cupon era între 20 si 50 de lei.
„De la fiecare magazin, reuşeau să obţină în schimbul bonurilor false între 200 şi 300 de lei”, spune Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt IGPR.
În Germania nu le-a mers
Au vrut să păcălească si sistemul din Germania, unde pentru fiecare sticlă returnată se acordă 25 de cenţi, echivalentul a 1,27 lei.Acolo însă, sistemul este bine pus la punct și recunoaște bonurile folosite.
Unde se duc banii de la RetuRO
Returo este o societate pe acțiuni format din Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare, Asociația Berarilor, Asociația Retailerilor pentru Mediu și Ministerul Mediului.
Producătorul, când pune pe piață sticle returnabile, este obligat să plătească garanția la Returo, deci marfa pusă pe piață are garanția plătită. Din această garanție, Returo trebuie să plătească pentru toate flacoanele care intră în sistem.
Potrivit raportărilor Returo, în luna mai, numai la plastic, au fost puse în vânzare 285 milioane de flacoane și recuperate 140 de milioane, deci o rată de returnare de 49%.
De la 1 ianuarie până la 1 iunie, au fost puse pe piață 1,150 miliarde de plastice și au fost recuperate 313 milioane, deci s-au plătit garanții doar pentru 27%. Per total, în 6 luni, excedentul Returo a fost de 650 milioane de lei.